SCHENGEN VÝZESÝ BAÞVURULARINDA YENÝ DÖNEM: VÝZE BÝLGÝ SÝSTEMÝ DEVREYE GÝRÝYOR Türkiye’deki Schengen üyesi AB üye ülke konsolosluklarý 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Vize Bilgi Sistemini (VBS) kullanmaya baþlayacak. Schengen üyesi AB üye ülkelerinin vize bilgilerini paylaþmasýna imkân saðlayan merkezi bir veri tabaný olan VBS ile birlikte, Schengen vizesi baþvurularýnda yeni bir dönem de baþlamýþ olacak.
VBS kapsamýnda, aralarýnda Türk vatandaþlarýnýn da bulunduðu üçüncü ülke vatandaþlarýnýn, baþvuru yaparken parmak izi ve dijital fotoðraf gibi biyometrik verilerini, Schengen vize baþvuru formunda saðlanan verilerle birlikte ilgili birimler ile paylaþmasý talep ediliyor. Sistem dâhilinde 5 yýl içerisinde yapýlacak müteakip vize baþvurularýnda, verilmiþ olan biyometrik verilerin VBS’ye kayýtlý önceki baþvurulardan alýnmasý öngörülüyor.
Türkiye’de 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek VBS, AB tarafýndan Ekim 2011 tarihinden bu yana Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Batý Balkanlar gibi farklý coðrafyalarda uygulanmakta. VBS ile baþta 3 aya kadar olan kýsa süreli vize baþvurularý olmak üzere, vize prosedürlerinin kolaylaþtýrýlmasý, vize baþvuru noktalarýnýn artýrýlmasý, Schengen vizesi baþvurularýnda önceden yaþanan suiistimaller ile mücadele edilmesi ve vize baþvurucularýnýn kiþisel verilerinin korunmasý hedefleniyor. 5 SORUDA SCHENGEN VÝZE BÝLGÝ SÝSTEMÝ (VBS) VBS NEDÝR? VBS, Schengen üyesi AB üye ülkelerinin vize bilgilerini paylaþmasýna imkân saðlayan merkezi bir veri tabanýdýr. Sistem dâhilinde AB üyesi olmayan ülkelerdeki AB üye ülke konsolosluklarý ile Schengen Alanýna giriþ yapýlan AB dýþ sýnýrlarýndaki kontrol noktalarý, merkezi bir sisteme baðlanmakta; böylelikle vize baþvurularýna iliþkin veriler ve prosedürler, vize baþvuru sonuçlarý, kýsa süreli vizeler ve transit vize uygulamalarý tek bir merkezden görüntülenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir..
VBS NE ZAMAN DEVREYE GÝRECEK? VBS Ekim 2011 tarihinden bu yana ve son olarak Mayýs 2014 tarihinde Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve baþka coðrafyalarda olmak üzere, dünya çapýnda kademeli olarak uygulamaya alýnmýþtýr. Söz konusu sistem, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye ve Batý Balkanlar ülkelerinde kullanýlmaya baþlanacaktýr. VBS NEYÝ AMAÇLAR? 1- Vize Prosedürlerinin Kolaylaþtýrýlmasý: VBS, Schengen üyesi AB üye ülkeleri yetkilileri arasýnda, 3 aya kadar olan kýsa süreli vizeler konusunda veri alýþveriþine imkân saðlamaktadýr. Bu nedenle VBS, Schengen Alanýnýn dýþ sýnýrlarýnda vize baþvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaþtýrmayý amaçlamaktadýr.
2- Vize Baþvuru Noktalarýnýn Artýrýlmasý: VBS kapsamýnda, vize için baþvuru yapýlabilecek noktalarýn sayýsýnda artýþ ve çeþitlilik saðlanmasý hedeflenmektedir. 3- Suiistimallerle Mücadele: VBS, Schengen vizesi baþvurularýnda yaþanan suiistimaller ile mücadelede önemli bir adýmdýr. Örneðin “vize ticareti” olarak adlandýrýlan ve vize baþvurularýnýn reddi sonrasýnda kimi baþvurucular tarafýndan tercih edilen suiistimallerin giderilmesi konusunda önemli bir araç olarak kullanýlmaktadýr. 4- Baþvurucularýn Korunmasý: Vize prosedürlerinde, verilerin iþlenmesi konusunda güvenli bir veri tabaný olan VBS, vize için baþvuranlarýn kimlik hýrsýzlýðýna karþý korunma düzeyinin artýrýlmasýný ve hatalý tanýmlamalarýn önüne geçilmesini saðlamaktadýr. VBS ayrýca baþvuruculara, kendisi ile ilgili sisteme girilen veriyi, o veriyi sisteme giren Üye Devletten talep etme hakký saðlamaktadýr. Bu sayede baþvurucu, kendisiyle ilgili hatalý verilerin düzeltilmesini ve yasal olmayan bir þekilde kaydedilmiþ olan bilgilerin silinmesini de talep etme hakkýna sahiptir.
VBS NASIL ÝÞLEYECEK? Schengen vizesine baþvuran üçüncü ülke vatandaþlarý, baþvuru yaparken parmak izi ve dijital fotoðraf gibi biyometrik verilerini, Schengen vize baþvuru formunda saðlanan verilerle birlikte ilgili birimler ile paylaþacak. Sistem dâhilinde 5 yýl içerisinde yapýlacak müteakip vize baþvurularýnda, verilmiþ olan biyometrik veriler VBS’ye kayýtlý önceki baþvurulardan alýnacak.
VBS ÝLE HAYATIMIZDA NE DEÐÝÞECEK? 1- VBS kapsamýnda Schengen vizesine baþvuran üçüncü ülke vatandaþlarýnýn biyometrik verilerinin sistem kaydedilmesi ile birlikte, 5 yýl içerisinde yapýlacak vize baþvurularý, verilmiþ olan biyometrik veriler dâhilinde gerçekleþtirilecek. Bu da, ilk defa vize baþvurusunda bulunmak üzere seyahat edeceklerin bu seyahatlerinin kolaylaþtýrýlmasýna katký saðlayacak.
2- VBS’ye kayýtlý daha önce alýnan vizelerin kanuna uygun bir þekilde kullandýðýna dair mevcut bilgiler sayesinde, uzun süreli ve çoklu-giriþ vize baþvurusunda bulunan kullanýcýlarýn iyi niyet (bona fide) statüsü daha kolay bir þekilde tespit edilecek ve bu kiþilere uzun süreli ve çoklu giriþ imkaný saðlayan vizelerin verilmesi kolaylaþacak.
3- VBS kapsamýnda, vize için baþvuru yapýlabilinecek noktalarýn sayýsýnda artýþ ve çeþitlilik saðlanacak. Bu da, özellikle geniþ coðrafyaya sahip ülkelerde vize baþvurularý için önceden gereken yurtiçi seyahatlerin ve buna baðlý masraflarýn ortadan kalkmasýna imkân verecek.
4- Verilerin iþlenmesi konusunda güvenli bir veri tabaný olan VBS ile, baþvuru yapan kiþilerin veri güvenliði düzeyleri artýrýlmýþ olacak. Baþvuru yapan kiþilere tanýnan talep ve itiraz hakký ile birlikte baþvuruda bulunan kiþi, verilerinin doðruluðunu da saðlamýþ olacak. ÝKV AÇIKLAMASI
“YENÝ SÝSTEM, VBS TÜRK VATANDAÞLARININ SCHENGEN VÝZE BAÞVURULARINDA YAÞADIKLARI SIKINTILARIN GÝDERÝLMESÝ ÝÇÝN ÖNEMLÝ BÝR ADIM” ÝKV olarak, Eylül 2014 tarihinde yürürlüðe girecek olan VBS’nin doðru uygulanmasý halinde, 30 yýlý aþkýn bir süredir devam eden Türk vatandaþlarýnýn AB üye ülkelerine seyahat ederken karþýlaþtýðý sýkýntýlarýn giderilmesinde önemli bir adým olacaðý kanýsýndayýz. Bu yeni sistemin özellikle:
- ilk defa vize baþvurusunda bulunmak üzere seyahat edeceklerin bu seyahatlerinin kolaylaþtýrýlmasýna katký saðlayacaðýna;
- uzun süreli ve çoklu-giriþ vize baþvurusunda bulunan kullanýcýlarýn, iyi niyet (bona fide) statülerinin daha kolay bir þekilde tespit edilmesi suretiyle, bu kiþilere uzun süreli ve çoklu giriþ imkâný saðlayan vizelerin verilmesini kolaylaþtýracaðýna;
- vize için baþvuru yapýlabilinecek noktalarýn sayýsýndaki artýþ ile birlikte, ülkemizin farklý bölgelerinde yaþayan vize baþvurucularýnýn maðduriyetlerinin giderileceðine ve
- baþvuru yapan kiþilerin veri güvenliklerinin artýrýlacaðýna inanýyoruz.
Bu çerçevede, söz konusu sisteme uyumun 16 Aralýk 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasýnda imzalanan Geri Kabul Anlaþmasý sonrasýnda resmiyet kazanan Türk Vatandaþlarýna yönelik Vize Serbestliði Yol Haritasýnýn bir gerekliliði olduðunu hatýrlatmak isteriz. Söz konusu Yol Haritasý’nýn Birinci Bloðunu oluþturan “Belge Güvenliði” kapsamýnda, VBS dâhilinde öngörülen uygulamaya Türkiye’nin uyumu talep edilmektedir. VBS’nin yürürlüðe girmesiyle birlikte Türkiye, vatandaþlarýnýn AB üye ülkelerinde vizesiz seyahatine iliþkin öngörülen bir kriteri de yerine getirmiþ olacaktýr.
Hiç þüphesiz Eylül 2014 itibariyle VBS’nin ülkemizde yürürlüðe girmesi ne vizesiz seyahat anlamýna gelmekte; ne de vizesiz seyahatin önünde yeni bir engel teþkil etmektedir. AB’nin dünyanýn farklý coðrafyalarýnda hâlihazýrda uyguladýðý bu sisteme Türkiye’nin de dâhil edilmesini, bir standartlar bütününü temsil eden Schengen’in, ülkemiz özelinde uygulanma alanýnda yaþanan sýkýntýlarý ve oluþan maðduriyetleri gidermesi adýna atýlmýþ önemli bir adým olarak görmekte fayda vardýr.
|